Terug naaar Tijdmachine

2013

Jaar 013: CD BodyBeat

Het Jaar 013
CD - 'Alle 013 goed'  en Bodybeat


Afgelopen donderdag 25 april werd de lang verwachte CD, live opgenomen met 13 Tilburgse artiesten onder de titel ‘Alle 013 Goed’ in het kader van ‘Het Jaar 013', gelanceerd bij Sounds. Die avond nam Wethouder Marjo Frenk als eerste een exemplaar van deze CD in ontvangst. Het project ‘Alle 013 goed’ wat vorig jaar spontaan als idee was ontstaan bij de Tilburgse Nachtburgemeester Godelieve Engbersen als een van haar bijdrages voor ‘ het jaar 013'.

Samen met Eef van Eerdewijk en Frans de Laat ging ze begin dit jaar aan de slag om dit burgerinitiatief te realiseren. 3 maart waren de live opnames van de 21 Tilburgse artiesten die zich hiervoor hadden aangemeld bij muziekpodium Paradox. Hierna kon iedereen stemmen via de website van het Brabands Dagblad welke tien artiesten er op de CD mochten verschijnen. Deze werden later nog aangevuld door drie artiesten via een ‘Wildcard’ van de initiatiefnemers.

Sinds zondag 28 april zijn er ook verdere uitbreiding van het project ‘Alle 013 Goed’ te vinden op de website van Tilburg voor Cultuur. Hier kan men de CD bestellen. De website Tilburg voor cultuur is een crowdfunding-site waar Tilburgse kunst- en cultuurprojecten financieel kunnen worden ondersteund. Wie de CD ‘Alle 013 Goed’ wil steunen, krijgt daarvoor iets extra’s: bijvoorbeeld een Zomermiddagwandeling Moerenburg, Boottocht met livemuziek tot zelf een Huiskamerconcert natuurlijk altijd inclusief een CD Alle 013 goed.

Bodybeat
Om het feestjaar ‘het jaar 013' te omlijsten met body-beat-wereldrecord organiseerde Jan Ophuis op donderdag 13 juni om 13:13 een evenement onder kinderen van dertien basisscholen in Tilburg. Het wereldrecord verbreken lukte helaas niet toen bekend werd dat in China meer dan 7.000 kinderen in een stadion de BodyBeat hadden beoefend, maar toch werden de plannen doorgezet “Bodybeat is ritme, muziek en beweging waarbij het eigen lichaam als instrument wordt ingezet, bovendien een fantastische manier om jonge mensen in beweging te krijgen”, zo vertelde Jan Ophuis in het Stadsnieuws.

Meer dan 1.300 leerlingen van de scholen ‘t Schrijverke, ZMLK De Bodde, Reeshofcollege, ISK vakschool, Jozef Mavo, Frater van Gemert, Rooi Pannen, Cobbenhagen lyceum, Cobbenhagen Mavo, MBC groen en economie, Odulphus lyceum, basisschool De Vlashof en Montessori basisschool De Elzen waren present in een overvolle koepelhal.

Op de beats van de muziekgroep ‘Boef en de Gelogeerde Aap’ deden de basis- en middelbare scholieren het initiatief van Ophuis eer aan. Velen gingen los op de beats. Na 15 maanden hard aan de actie te hebben gewerkt, toonde Jan Ophuis zich zichtbaar tevreden. “Het was meer dan de moeite waard, geen wereldrecord, maar we hebben toch wat neergezet. Een Nederlands en Europees record.”