Terug naaar Tijdmachine

2013

Coƶperatie Energiefabriek013 opgericht

Donderdagavond 25 april is de Energiefabriek013 officieel van start gegaan met een bijeenkomst in café-restaurant Dudok. De Energiefabriek013 heeft als doel om mensen bijeen te brengen die samen energie gaan opwekken. In 2020 moet de Binnenstad de duurzaamste wijk van Nederland zijn, waarbij de gehele wijk energie-neutraal is.

Een groep bewoners uit de Binnenstad in Tilburg heeft het initiatief genomen tot de oprichting van de Energiefabriek013. De Coöperatie is werkzaam binnen de Cityring, aangevuld met de Spoorzone, Veemarktkwartier, Koningsplein en Tivoli. In het gebied staan ongeveer 5.000 woningen en 1.000 zakelijke gebouwen.

Berend de Vries, wethouder duurzaamheid van de gemeente Tilburg, hield een toespraak bij de oprichting. Hierin sprak hij zijn waardering uit voor het Burgerinitiatief.
Eén van de aanwezigen vroeg aan de wethouder of de gemeente, als bedrijf in de Binnenstad, ook lid wilde worden. Hierop trok de wethouder een tientje uit zijn zak en schreef hij zich meteen in.
Bij de oprichtingsvergadering waren ongeveer honderd wijkbewoners aanwezig, waarvan 80% zich aan het eind van de vergadering heeft aangemeld.