Terug naaar Tijdmachine

2013

2018 Brabant | Eindhoven geen Culturele Hoofdstad

Vrijdagmiddag werd in Amsterdam bekend gemaakt, dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa wordt in 2018. Na de bekendmaking, die live te volgen was via Omroep Brabant, was de teleurstelling onder de Brabanders groot.

Via de gemeente-pagina liet de cultuurwethouder Marjo Frenk weten: “Ongelooflijk balen dat we het niet geworden zijn. Ik ben er van overtuigd dat wij een fantastische culturele hoofdstad konden neerzetten. De titel hebben we niet binnengehaald, toch heeft onze kandidaatstelling wel degelijk al wat opgeleverd. Het is een katalysator voor onze cultuuragenda geweest en we hebben een fantastische samenwerking tussen de steden en de provincie gerealiseerd.”

Op de website 2018brabant.eu sprak Martijn Sanders, artistiek directeur van 2018Eindhoven|Brabant, van een grote teleurstelling: ”Iedereen heeft de afgelopen jaren met hart en ziel gewerkt aan het kandidatuur. Ons bidbook weerspiegelt het optimisme en innovatieve vermogen in Brabant. Culturele Hoofdstad van Europa zou een fantastisch podium zijn geweest om dit te delen met de rest van Nederland en Europa.”