Terug naaar Tijdmachine

2013

D'n Ophef geopend in Piushaven

De nieuwe brug in de Piushaven is vrijdag 14 juni 2013 officieel geopend en krijgt de naam ‘Den Ophef’. Alle Tilburgers konden een maand lang suggesties indienen om deze brug die architect-kunstenaar John Körmeling heeft ontworpen een nieuwe naam te geven. ‘Den Ophef’ kreeg in totaal 1.005 stemmen en won met met een straatlengte.
In totaal zijn er 2.092 verschillende namen ingediend en is er 2.602 keer gestemd. Tijdens de opening van de brug werd ook de lichtkunst van John Körmeling in het ballasthuis zichtbaar met in neonletters de tekst ‘Naar Zee’ en een pijl die wijst in de richting van de zee.

Op 22 april 2013 werd het belangrijke balasthuis geplaatst op de pijlers van de nieuwe brug in de Piushaven. Dit balasthuis zorgt voor het contragewicht van de brug, en is een in het oog springend gevaarte. Het is een stalen constructie met wanden van glas is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog met een gewicht van 43 ton. Het hangt tussen de draagarmen en gaat omhoog en omlaag bij het openen en sluiten van de brug.