Terug naaar Tijdmachine

2010

Foto van vermoorde Marietje Kessels gevonden

Nog steeds blijft Marietje Kessels in het nieuws komen, hoewel het al meer dan 110 jaar geleden is dat zij werd misbruikt en vermoord. Ditmaal door een bijzondere, maar ook lugubere vondst: negatieven waarop haar levenloze lichaam te zien is, gelegen in een nis onder het dak van de kerk van de parochie Noordhoek. Pierre van de Pol, conservator bij Breda’s Museum, vond die negatieven tijdens zijn onderzoek naar de Bredase amateurfotograaf Emile van Waegeningh. Hij was de ‘founding father’ van de forensische wetenschap, de eerste fotograaf die dit werk deed. Op verzoek van de rechter-commissaris maakte Van Waegeningh jarenlang foto’s van de plekken waar het delict plaats had gevonden. Deze foto’s van Marietje Kessels zijn de allereerste forensische foto’s die in Nederland gemaakt, dat maakt de vondst zo bijzonder.
In Tilburg ligt de moordzaak nog steeds gevoelig. Het is duidelijk dat er toentertijd grote fouten zijn gemaakt tijdens het onderzoek. Hoewel er sterke aanwijzingen waren dat de pastoor op z’n minst erbij betrokken was, is hij nooit ondervraagd. Het boek ‘Moordhoek’ dat Ed Schilders erover publiceerde in 1988 wees ook in de richting van de geestelijke.
Genoemde Pierre van de Pol en de Tilburgse publicist Cees van Raak waren op 2 april 2010 te gast in het programma De Wereld Draait Door om te praten over de vondst. Tegen hun wil werd de schokkende foto getoond met als resultaat dat die vervolgens op het internet terechtkwam.

Bronnen:
- Anna van den Breemer: ‘Allereerste forensische foto’s gevonden’, de Volkskrant, 3.4.2010.
- Ed Schilders: ‘Moordhoek. De moord op Marietje Kessels in een katholieke kerk’ (Tilburg, 1988).
- Cees van Raak: ‘Engel in de rei der martelaren. Poëzie voor Marietje’ (Tilburg, 1996).