Terug naaar Tijdmachine

2010

De top van Tilburg

In samenwerking met de Universiteit van Tilburg onderzocht het Brabants Dagblad wie de meest invloedrijke personen in Tilburg zijn. De bekendmaking van de top-25 van de stad vond zondagmiddag 17 januari 2010 plaats in een berstensvol MIDI Theater. Wat blijkt: het is hier een ‘old boys network’, zoals het in het Engels heet, een informeel circuit van mannen in leidinggevende functies. Mannen, ja, geen enkele vrouw in de top-25. Dit is hun gemiddeld profiel: het zijn late vijftigers, zestigers, babyboomers dus, geboren en getogen of al jaren woonachtig in Tilburg. De meesten zijn ondernemer en ondernemend. En van CDA huize. De christendemocratie blijkt hier nog steeds diep geworteld.
Tien van de 25 zit in het bedrijfsleven, zes in de politiek, twee in de cultuur, twee in het onderwijs en vijf van de 25 ‘toppers’ vallen onder de categorie overige. In dit circuit worden niet de beslissingen genomen, wel ontkiemen er de plannen. De netwerkers zien elkaar op het ereterras van Willem II, bij Rotary of bij Lions. Maar ook binnen de carnavalswereld treffen zij elkaar, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, of bij Kobra, het culturele en zakelijk netwerk. En vanzelfsprekend in de diverse raden van commissarissen en toezicht. Denk aan de RABO-bank en het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Afgewisseld door korte voordrachten en een paneldiscussie tussen vrouwen (die mochten ook even) werden kriskras door de lijst de noteringen bekendgemaakt. Op het laatst ging het om een van de twee ‘Jantjes’: Jan Melis (voldoet aan alle kenmerken van het old boys network) of Jan Hamming. En de laatste werd nummer 1. Toch wel a-typisch, want Jan Hamming is nog een jonkie én van de PvdA.

Bron:
- Sanne Tegelaar: ‘Alle toppers verzamelen in MIDI’, Brabants Dagblad, 18.1.2010.
- Marcel Boogers, Twan van den Brand: ‘Old boys van Tilburg, adieu’, Brabants Dagblad, 21.1.2010.