Terug naaar Tijdmachine

2013

Gemeente huurt regelmatig hackers in

De auditcommissie hield zich maandagochtend bezig met de beveiliging van de computersystemen van de gemeente. Enerzijds heeft de gemeente veel informatie die openbaar moet zijn en blijven, anderzijds moeten de gemeentelijke computers goed beveiligd worden tegen hackers en virussen.

Een ambtenaar van de afdeling ICT merkte op, dat de grootste bedreiging voor de beveiliging van gegevens de gebruiker zelf is. Werknemers bij de gemeente moeten daarom leren om alert om te gaan met ‘phising e-mails’, zoals e-mails die zogenaamd door banken worden verstuurd, maar die in werkelijkheid worden gestuurd door mensen die gevoelige informatie proberen los te krijgen, zoals bankgegevens en pin-codes.

Ook huurt de ICT-afdeling regelmatig een hacker in, die mag proberen op het gemeentelijke computersysteem in te breken. Of hij poogt op sluwe wijze vertrouwelijke informatie van gemeentelijke ambtenaren los te krijgen, zoals inlogcodes of wachtwoorden. Zo iemand belt dan bijvoorbeeld de secretaresse van de burgemeester op met een smoes en vraagt haar naar gegevens van de burgemeester, om te testen hoe hierop wordt gereageerd.