Terug naaar Tijdmachine

2010

Kunstfestival Incubate

Incubate is een jaarlijks terugkerend multidisciplinair kunstfestival in Tilburg. Het richt zich op onafhankelijke cultuur.
De eerste editie van Incubate, toen nog onder de naam ZXZW, was een tweedaags underground punk-, hardcore- en elektronica-muziekfestival. Het vond plaats tussen 24 september en 25 september 2005. Er waren 48 acts op zeven locaties te vinden. Vincent Koreman, Ries Doms, Frank Kimenai en Alex van Wijk zijn de oprichters. Binnen drie jaar groeide het uit tot een festival van acht dagen waarop meer dan 200 artiesten in de binnenstad van Tilburg te zien waren. Naast muziek werd er steeds meer geprogrammeerd, bijvoorbeeld film, beeldende kunst en dansvoorstellingen. Alles vindt plaats in kleine clubs, kroegen en galerieën. In 2008 werd het festival door de inwoners van Tilburg gekozen als beste evenement van de stad. Op 16 juni 2009 werd op verzoek van het Amerikaanse festival South by Southwest (SXSW) de naam van het festival gewijzigd in Incubate.
Het festival heeft een weblog over onafhankelijke cultuur en werkt mee aan verschillende kunstnachten. In 2009 werd Incubate genomineerd voor ‘festival van het jaar’ door de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals en won het de Think Ahead Award van Nederlands Instituut Voor Mediakunst.
De zesde editie van Incubate vond plaats van 12 september tot en met 19 september 2010. Het thema van deze editie was Piracy. Meer info hierover en over andere zaken aangaande het festival kunnen gevonden worden op de website van het festival: www.incubate.org .